Szűz

Szűz

Az anyagi, földies dolgok felé fordulás meggondoltan, takarékoskodva a saját erőkkel is.

Uralkodó bolygója: Merkúr

Eleme: föld

Minősége: mozgékony

Temperamentuma: melankolikus

Archetípusa: a kézműves, az arató

Évszaka: a betakarítás ideje

Központi törekvése: a fejlett megkülönböztetés képessége, amellyel szétválasztja a hasznost a haszontalantól, az értékest a károstól. A részletek megtervezése, a gyakorlatias dolgokkal való foglalkozás.

Cselekedete: szorgalmas, alapos, megbízható. Rendszerető, úgy, hogy a káoszt győzi le, ami nem feltétlenül jár azzal, hogy mindig rend van nála. Túlzott pedantéria, biztonsági intézkedések és perfekcionizmus.

Gondolkodása: okos, józan, kritikus, éles eszű, alkalmazkodó is. Hajlamos lehet elveszni a részletekben, túlzott racionális lenni.

Érzései: tartózkodó, óvatos, kritikusabb ellenőrzés után bízik. Állhatatos, segítőkész. Hűvösség, rezignáció, zsörtölődés szintén jellemezheti.

Tanulási feladata: az emberi határok megtapasztalása. Az alkalmazkodás és az önkifejezés helyes viszonya. Bizalom az életben. A be nem biztosított élet bölcsessége. 

Foglalkozási területei: olyan tevékenységek és szakmák, amelyekben szükséges a precizitás, alaposság, a gyakorlati értelem, intellektus és a valódi szolgálat. Kritikai vénáját is szívesen megéli.

Mindezek a jellemvonások azoknál is jelen lehetnek, akiknek az ascendensük vagy a Holdjuk áll ebben a jegyben. Az adott ember pontos személyiségelemzéséhez a születési képlet szükséges.